05 d’abril 2011

Idees de cap de setmana a l'Escala






Caminant, passejant pels bonics indrets de l'Escala i Sant Martí d'Empúries, amb el cap ben despejat, sense ni un petit airet tramuntanenc, la imaginació brolla radiant.

En temps de crisi energètica i de l'altre, i després de veure un extraordinari documental sobre la illa danesa de Samso, he tingut la idea de posar dos eòliques en llocs estratègics de la costa escalenca.

Per qüestions energètiques, estètiques i pedagògiques: generar energia, animar el paisatje i predicar noves solucions. Ja sento tota la paperassa burocràtica que cau sobre mi, i medito: quin país amb tant poca trempera ! Però algú ho havia de dir ...

Però mireu que diuen a la presentació del reportatge a la web de TV3:

A Dinamarca, la petita illa de Samso, situada entre el mar Bàltic i el del Nord, s'ha convertit en el paradís de les energies netes, en punt de referència per a les energies renovables. Tot el que funciona amb electricitat, aquí, ve del vent. El cent per cent d'energia eòlica. Una revolució verda, que afecta a tothom.

Ja fa més de deu anys que Samso va fer aquesta particular revolució verda. Els euros de Brussel·les i les corones de Copenhaguen van començar el procés. Però va caldre un compromís massiu dels insulars per adoptar les energies renovables. Un exemple únic d'autodeterminació i de maduresa, que va germinar en la creació de l'Acadèmia de l'Energia, un lloc d'exposició i de reflexió creada per i per als habitants de Samso d'on van sortir la majoria de decisions ...

Com m'agradaria allunyar-me nord enllà, dèia l'Espriu ...

2 comentaris:

jaume molsosa ha dit...

Hola Pep,
Fa uns anys vam tenir l’oportunitat de fer un viatge magnífic: de Torelló al Cap Nord en autocaravana. Més de 10.000 km pels països del “nord enllà”. Tan Dinamarca com Finlàndia aprofiten el vent tan com poden i els molins abunden de forma sorprenent. A Dinamarca, a l’illa de Sjælland, on hi ha la capital del país, l’any 2000 es va acabar la construcció del pont d’Øresund que, amb gairebé 8 km de longitud, uneix Dinamarca i Suècia. En una part d’aquest recorregut hi ha un gran parc eòlic amb 20 aerogeneradors enormes. Situats al llarg del pont, l’impacte sobre el paisatge és mínim. Tot un exemple.

Pep MOLSOSA ha dit...

Jaume, concec el pont i els parcs eòlics marins que fan en aquelles contrades.
Aquí en alguns llocs tenim vent, però, sobretot, ens falta inteligència, imaginació, voluntat, coratge, ... i ens sobren inèrcies i mesquineses.
Però és el què tenim !
I potser no marxo perquè, encara "... sóc també molt covard i salvatge i estimo a més amb un
dolor desesperat aquesta meva pobra bruta, trista, dissortada pàtria", com deia l'Espriu !