25 de juny 2007

Molta feina per fer !

Cap de setmana intens !

Sembla que l'esquerra ha de recuperar "un cierto discurso espiritual. Se lo está dejando arrebatar por la derecha religiosa", diu Andrés Ortega a El País, el 18 de juny.

En Ramón Bassas s'en fa ressó i obre un debat al seu blog.

Jo tenia marcats articles significatius de La Vanguardia:
- la posició esperpéntica dels bisbes (dia 22), una prova més de que el pobre (i admirat) Jesús no és Deu: si ho fós, baixaria corrents a repartir quatre hòsties, com ja va fer, diuen, amb els mercaders del temple !
A YouTube hi ha un petit video del Gran Wyoming, interessant !
- l'acte de la Comunidad de San Egidio (dia 24),
amb el Manolo Castells declarant la mort de la ideologia racionalista i del marxisme !
- i la visita del Blair al Papa, després del Consell Europeu,
per anunciar-li la seva futura conversió: és ara que ho ha vist clar, poc abans de proposar-se per un nou càrrec !








Aprofitant el viatge a Toulouse del cap de setmana,
vaig comprar un document sobre la laïcité, molt interessant i pedagògic ...


Vàrem parar a Carcassonne, on hi ha un Museu de la Inquisició ...






Doncs aixó: molta feina per fer !

21 de juny 2007

Unes reflexions del SOC

Interessant el matí de reflexió organitzat pel Servei d'Ocupació de Catalunya. La problemàtica és àmplia, i aquestes sessions prospectives són útils, si més no per orientar-se una miqueta. La impressió general és que tot canvia molt de pressa, i que calen esforços notables per adaptar-se als moviments.

El "guru/filòsof" José Antonio Marina va ser molt clar i pedagògic, fent una crida al pragmatisme i a identificar, i buscar, els recursos necessaris per adaptar-se als canvis. Ens va recomanar veure una web que lidera sobre ciutadania.

Traumatitzat per les reaccions dels veïns d'Argüelles davant del problema de les antenes de telefonia, penso que necessitem tots cursets d'adults per una ciutadania activa i cooperativa !

La representant dels Serveis d'Ocupació del Quebec, entre d'altres coses, va explicar l'iniciativa de fer convergir les xarxes d'ocupació i de solidaritat social. Jo penso que, en els propers anys, tal com patim tots problemes d'estrés i de depressió, haurem d'acabar fent convergir les xarxes d'ocupació, de solidaritat ... i de salut mental !

La històrica Mavi Rojo, parlant de Barcelona Activa, va explicar els valors necessaris que han de guiar el funcionament de serveis pel treball, la formació, la ocupació: visió global, innovació, proximitat, accessibilitat, facilitació, personalització, autonomia, presencial/virtual, flexibilitat, transparència, cooperació i concertació. Valors difícils de trobar en contexts burocràtics, difícils de predicar per qui té molt interioritzat l'esperit tradicional del funcionari ...

I més coses, però aniran venint !

18 de juny 2007

un somni realitzat: un molí de vent al Rond Point Schuman !


El divendres passat, per promocionar el dia europeu del vent, de l'energia eòlica, la European Wind Energy Association (EWEA), va muntar al Rond Point Schuman, de fet la plaça de la Unió Europea, un enorme molí de vent.

Aquesta iniciativa europea m'ha emocionat, i la penjo per compartir-la !






Fa molt temps que proposo promoure els molins de vent produir energia, per viure'hi, per estética ...


























Fins i tot vaig suggerir un Centre de Promoció EOLOCAL, un petit centre de sensibilització, promoció i difusió de la energia eòlica local / domèstica ... argumentant que davant les perspectives de crisi energètica, en comptes de les inversions en equipaments mastodòntics (els grans molins !), calía pensar, també, en solucions més lleugeres, per domicilis privats, petites empreses ... per aplicacions concretes, definides, complementàries.

I proposava pensar en una instalació "emblemàtica", simbòlica, relacionada amb les escoles, instituts, facilitant elements pedagògics i alguns molins visitables: un petit parc eòlic a la punta del port ?

Un molí en alguna plaça, sobre una petita construcció ? ...

16 de juny 2007

els portuguesos ens passen davant ...

... amb una iniciativa que jo proposava fa molt de temps: aprofitar el CER (Centre Europeu de Regions) per promoure una estratègia sistemàtica de cooperació entre governs regionals i locals. Mireu la nota del 8 de juny !

Ara, al Consell de la Unió Europea de Leipzig (24 i 25 de maig 2007), els ministres responsables de desenvolupament urbà i de cohesió territorial han decidit reforçar la cooperació entre ells i amb la Comissió Europea per la "mise en oeuvre" de l'Agenda Territorial de la UE.

I els portuguesos han presentat un Informe "... sur les réseaux urbains et territoriaux européens mis en place pour faciliter l'échange d'expériences, de connaissances et de compétences en vue de la création d'une plus-value du savoir" (l'haurem d'estudiar !)

Els ministres han "donné leur accord aux actions clé énoncées dans ce rapport et souligné la nécessité d'approfondir l'échange d'expériences" i, també, "ont demandé au Portugal (qui assumera la prochaine Présidence du Conseil), d'assurer la concertation de ce processus conjointement avec la Commission européenne, et ... se sont engagés à contribuer activement à … promouvoir l'échange d'expériences et de faciliter la prolifération des bonnes pratiques".

Doncs això: que consti, i a seguir-ho !

15 de juny 2007

Amb la Consellera SERNA

Quan érem petits, a finals dels '70, havíem treballat junts a la UGT.
30 anys després, ella Consellera de Treball, jo aterrissant, encara, de l'aventura europea.
Avui hem esmorzat plegats, més d'una hora, i hem compartit preocupacions i visions sobre el món del treball i les polítiques que desenvolupa el Govern.
L'he vist molt pràgmàtica, realista, senzilla, directe ... molt centrada en l'interès general i molt interessada en conèixer la meva apreciació sobre el què es fa aquí i el què promou la Unió Europea.
Magnífic, i en continuarem parlant, sembla !

13 de juny 2007

les antenes del carrer Argüelles

Esperpèntica reunió dels veïns i l'Ajuntament. Malgrat la bona voluntat i predisposició de la (encara) regidora Guirao i dels responsables dels serveis tècnics, la reunió no va anar bé. Malgrat les explicacions, especialment clara, contundent i pedagògica la del JMª Teniente, uns quants fanàtics que no viuen al barri (el líder de l'Alternativa Vecinal de Mataró, que va aprofitar per fer un míting contra l'Ajuntament, o la senyora Montserrat, que defensava la postura de quatre "científics", ...), van escalfar els ànims i radicalitzar postures contra l'Ajuntament, a favor d'actuacions radicals (fora les antenes, ja).

Els procediments administratius sempre son llargs i pesats. Davant la justícia, els poderosos sempre juguen amb avantatge, i les temptacions antisistema (tots son iguals, la política ja se sap, ...), molt fortes. I quan els veïns veuen i constaten mala fe, joc brut, per part d'alguns (el propietari de l'immoble, les operadores de telefonia), voldrien reaccions enèrgiques, ràpides, contundents ... com quan la grua s'emporta el vehicle mal aparcat davant d'un gual. O iniciatives públiques més ambicioses per repartir o desconcentrar els eventuals riscos.

Sembla que és habitual aquest escenari en les iniciatives de l'Ajuntament per intercomunicar amb els veïns. Cal reforçar aquestes iniciatives, potser amb més rigor en les convocatòries, precisant millor els destinataris i participants, assegurant el lideratge i la conducció dels debats, ... Fàcil de dir, difícil de fer, ja ho sé.

En definitiva, les meves conclusions són: no hi ha problemes greus, els veïns controlen i l'Ajuntament actua correctament ... Però en un context de manca de tradició i cultura democràtica, de relativa manca de coneixements i de pensament estratègic, la demagògia, la mala fe d'uns quants crispen la situació, exciten l'egoisme i la desconfiança, i provoquen malviure entre la ciutadania.

Em vaig sentir en un d'aquests programes de Tele5 o en un programa de debat futbolero: tothom parla, tothom protesta, tothom es queixa ... o tothom queda ridiculitzat, com al POLONIA !

Ja fa temps que vinc dient que si aquests programes posen 10 grams de merda cada dia, al cap de cada espectador, al final, els ciutadans tindran, tindrem (sorry) merda al cap. Perillen els comportaments lògics, racionals, respectuosos. Al final hi haurà cridòria, ploramiques, supersticions ... o catxondeo !

En comptes de preocupar-nos per les antenes de telecomunicació, hauríem de pensar més en el què s'envia per les antenes de televisió !

Amb la capacitat destructiva d'aquests programes (contra la raó, la ponderació, la concertació, la convivència, ... ), i l'actuació dels radicals antisistema, aviat anirem a votar només quatre gats !

11 de juny 2007

... del cap de setmana a l'Escala


Sense voler provocar enveja:
- per fer publicitat d'un vi molt bó, el vailet, resultat d'uns esforços exemplars del celler Espelt !
(cliqueu sobre la foto per veure-la millor !)

Navegar per la seva simpàtica web, repassant la història dels viticultors de l'Empordà, mentre es prén i es paladeja o saboreja un dels seus vins, és un plaer dels deus dels que ells ens parlen !








- i per difondre un "monument" extraordinari a la cobla de sardanes








(originals en guix fets fa més de vint anys, i creats ara en bronze ... amb finançament, entre d'altres, de la Caixa Laietana !)

08 de juny 2007

Provocant després de les Municipals

Després de les eleccions municipals, s'estan preparant, concertant, els nous Govern locals i les noves Diputacions. Hi haurà de ben segur gent nova, idees noves, estructures noves, … i, probablement, canvis significatius en alguns llocs: probablement les Diputacions de Girona i Lleida, sembla.

Potser és doncs un bon moment per recuperar velles propostes, pensant en la perspectiva europea. Una anàlisi relativament sistemàtica que vaig fer per l'antic PCpE, el 2005, deu ser encara prou vigent (cliqueu aquí).

Caldria rellançar ara les iniciatives de cooperació entre els serveis europeus de les administracions locals, formular projectes ambiciosos per integrar i racionalitzar els recursos humans i tècnics, sintetitzar experiències, projectar reptes novedosos per la consolidació de la Unió.

I potser seria el moment adequat per configurar, aquí, a Catalunya, una xarxa catalana "pro-Europa" de ciutats mitjanes, que vagi més enllà dels interessos econòmics particulars, que superi el tradicional campi qui pugui, que aposti decididament pels valors de la cooperació, que integri recursos, problemàtiques i experiències diverses. Coordinadament amb el Govern de la Generalitat i amb totes les Diputacions.

Jugar a Europa exigeix temps, dedicació, rigor, persistència, exigeix teixir respectuosament complicitats aquí, amb els veïns més propers, amb la resta de ciutats mitjanes europees, i exigeix, especialment, imaginar un projecte europeu per la nova realitat comunitària.

Sobre aquesta base, sobre el treball conjunt de ciutats mitjanes decidides, podríem jugar millor en el context europeu. Reivindicant, per començar, nous instruments comunitaris de suport a l'acció local i de promoció de la cooperació. Ho he explicat ja moltes vegades: la Comissió no té una estructura operativa específica de suport a l'administració local, tot i que la majoria de polítiques europees concerneixen els Ajuntaments.

El món local pot expressar preocupacions i fer propostes via el Comitè de Regions, però, quan es tracta de fer feina, de treballar, de cooperar, ens trobem amb una multiplicitat d'organismes, de xarxes, totes respectables, però que defensen excessivament els seus interessos corporatistes i limiten l'eficàcia de les actuacions i intervencions comunitàries.

Estem encara en la lògica dels petits programes i iniciatives simbòliques però poc eficaces ni eficients (encore une fois, el jumelage !). Cal pensar, des d'una perspectiva europea, quins nous instruments europeus necessiten els governs locals per cooperar efectivament i per assegurar la dimensió europea de les seves actuacions.

Caldria començar per fer una escanejada del què existeix, valorar-ne l'oportunitat, i, després, entre tots, establir una estratègia per definir, promocionar i concertar aquest nous instruments.

Amb els equips renovats, amb noves ganes i idees, … Som-hi ?

Perquè no utilitzar el Centre Europeu de Regions ( antena de l'IEAP de Maastricht ) per pilotar una estratègia com aquesta … i consolidar una "agència europea" a Catalunya ?

El repte segueix obert !

05 de juny 2007

més eines, una altre descoberta: el Google pages !

Ja ho deia a la nota anterior: les eines per guardar, intercanviar, compartir informació via la xarxa son cada vegada més potents.

Acabo de descobrir (i de començar a utilitzar) aquest servei gratis de Google per guardar documents word, excel, powerpoints, ...(exemple) que pot ser molt útil per donar una utilitat professional als blogs, o per, directament, senzillament, crear-nos la nostra pròpia web ... gratis !

I cada cop es fa més evident que hauríem de pensar en termes de informació i no tant d'eines : quina informació tenim, quina necessitem, quan, on, per fer què ...

Massa sovint descobrim eines i mirem d'utilitzar-les ... i, alguns, ens fem la pitxa un lio (telèfons, PDA's, navegadors, portàtils, ...)

Insisteixo: cafés els weekend per compartir experiències i per rebre consell i suport !

04 de juny 2007

WIKI'S, del.icio.us, ... un café !

Parlant del meu blog amb la gent, constato que encara n'hi ha molta que se'm queda mirant amb una certa perplexitat: de què els hi parlo ? com funciona ? on és el blog ? ...
Les eines per guardar, intercanviar, compartir informació via la xarxa son cada vegada més potents.
Darrerament, he descobert tot l'interès del del.icio.us, una eina que pots afegir al teu navegador per organitzar millor els teus "favoritos".
Senzill, molt intuïtiu, amical/friendly, potent, ... serveix per explicar el què és realment una base de dades, per comparació amb un fitxer clàssic d'estructura arborescent (les carpetes dels favoritos).
També, uns amics m'han predicat les grans virtuts dels wikis. No hi he entrat encara, i no sé si són tant senzills i directes com els blogs, si són tan econòmics (gratis). Són eines per cooperar virtualment, que de fa molts anys (sobretot a BXL), he anyorat.
Hi ha una explosió d'eines, però la majoria de la ciutadania va molt enrera, encara.
Ja fa molts anys, des de l'època de l'ICT, que propugnava la creació de cafès tecnològics, cafès on anar el dissabte o diumenge i poder preguntar, informalment, què és cada eina, quines possibilitats té per a cadascú de nosaltres ...

Caldria formar tècnics no especialistes en html, o en programari, ... sinó experts en comprendre les necessitats de la gent i dels treballadors i professionals, capaços de parlar un llenguatge entenedor, d'imaginar solucions adequades a les perspectives dels usuaris, no condicionats pels interessos de les empreses subministradores de productes i serveis.
Fa mesos que voldria poder navegar per internet els caps de setmana, lluny de Mataró. Hi ha solucions, evidentment. Però, quina em convé ? Com analitzar-les, passant de la maraña publicitària i de les xifres que s'amaguen a la lletra petita ?

El Tecnocampus a Mataró, un cop l'any, organitza activitats de divulgació. Jo penso en llocs permanents on poder anar a preguntar, veure, provar, tocar, compartir ... obertament, lliurament, desinteressadament !

03 de juny 2007

Que no m'en descuidés ...

Si mai aneu a BXL amb una mica de temps, podeu anar a veure la Fondation Folon
a la Ferme du Château de La Hulpe, i podeu passar-hi una tarda veient dibuixos i escultures d'aquest artista belga.
Penjo aquí alguns dels seus dibuixos, perquè consti, perquè no l'oblidem, per ensenyar l'art senzill, imaginatiu, ... belge, quoi !

02 de juny 2007

Barça, Espanyol, o Nàstic ?

Dimecres 30, a la nit, a Radio Mataró, un periodista entrevista a una recent electe regidora jove dels socialistes. Després d'explicar la molta il·lusió i ganes que hi posarà, el periodista jove, perspicaç, li pregunta: " ... i perquè amb els socialistes i no amb Iniciativa, o amb CiU ? ..." ... "... doncs perquè fan moltes coses pels joves ... "
Com a explicació de vot, és correcte. Com a justificació d'una militància, com a explicació d'una opció política, una mica limitada, la resposta.

No sé si el periodista és conscient del risc de fer aquestes preguntes. Jo sí que soc conscient del risc de reproduir-les en aquest blog. Però cal dir-ho, hem d'invertir tots plegats en valors !